Klanten beoordelen ons met een 9.1

Verkopen met DISC: Het verband tussen DISC en marketing

In de wereld van marketing draait alles om het begrijpen van consumentengedrag en het inspelen op de behoeften van potentiële klanten. Vaak worden er ook persona’s gemaakt. Een model dat kan helpen bij het maken van persona’s, is het DISC model. Iedere gedragsstijl heeft eigen kenmerken en voorkeuren. In deze blog geven we je per DISC gedragsstijl enkele voorbeelden van de besluitvorming en wat ze over de streep kan trekken.

DISC rood: dominantie

Mensen met een dominante gedragsstijl zijn vaak assertief, vastberaden en competitief. Ze zijn gericht op resultaten en nemen graag de leiding. Om deze groep te overtuigen om een product of dienst aan te schaffen, kun je het beste de voordelen en resultaten benadrukken. Gebruik sterke taal en toon hoe jouw product hen helpt om hun doelen te bereiken.
Bijvoorbeeld, als je een fitnessproduct verkoopt, richt je dan op de snelle resultaten die ze kunnen behalen met behulp van jouw product.

DISC geel: invloed

De gedragsstijl invloed wordt gekenmerkt door enthousiasme, optimisme en sociale vaardigheden. Mensen met een hoge gele DISC stijl zijn vaak sociaal ingesteld en kunnen anderen makkelijk enthousiasmeren. Om deze groep te overtuigen, kun je testimonials en reviews gebruiken. Laat zien hoe jouw product anderen heeft geholpen en hoe het eventueel hun sociale status kan verbeteren. Gebruik ook sociale media en affiliate (influencer) marketing om hun aandacht te trekken.
Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt, laat dan zien hoe anderen jouw kleding dragen en hoe het hen helpt om zelfverzekerd en trendy te zijn.

DISC groen: stabiliteit

De stabiele gedragsstijl wordt gekenmerkt door geduld, betrouwbaarheid en consistentie. Mensen met een hoge groene stijl zijn vaak loyaal en hechten waarde aan veiligheid en vertrouwen. Om deze groep te overtuigen, kun je de betrouwbaarheid en duurzaamheid van jouw product benadrukken. Geef garanties, bied goede klantenservice en toon hoe jouw product hen kan helpen om hun dagelijkse leven te vereenvoudigen.
Als je bijvoorbeeld een financiële dienst aanbiedt, laat dan zien hoe jouw dienst hen helpt om hun financiën op orde te houden en hun toekomst veilig te stellen.

DISC blauw: conformisme

Tot slot hebben we de conformistische gedragsstijl. Mensen met een hoge blauwe gedragsstijl zijn vaak ordelijk, nauwgezet en hechten waarde aan regels en procedures. Ze willen graag zekerheid en vermijden risico’s. Om deze groep te overtuigen, moet je bewijs leveren dat jouw product betrouwbaar en in overeenstemming is met de normen en voorschriften. Toon certificeringen, keurmerken en positieve beoordelingen van autoriteiten in de branche.
Als je bijvoorbeeld een technologisch product verkoopt, benadruk dan de beveiligings- en privacyfuncties die voldoen aan de industriestandaarden.

Verkopen met DISC

De meeste mensen hebben meerdere gedragsstijlen in zich, het is dus niet zo zwart-wit. Het DISC model is slechts een hulpmiddel om beter inzicht te krijgen in menselijk gedrag en voorkeuren. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op je marketingstrategie, maar het is dus niet de enige factor om rekening mee te houden.

Hoe kun je DISC gebruiken voor marketingcampagnes?

Door rekening te houden met de gedragsstijlen uit het DISC model in je marketinginspanningen, kun je jouw boodschap effectiever afstemmen op de behoeften en voorkeuren van verschillende doelgroepen.

Hoe kun je de besluitvorming van de DISC gedragsstijlen beïnvloeden?

Dominant: voordelen en resultaten benadrukken.
Invloed: gebruik testimonials en influencers.
Stabiliteit: benadruk betrouwbaarheid en garanties.
Conformisme: certificeringen en keurmerken tonen.