Klanten beoordelen ons met een 9.1

DISC groen in detail uitgelegd

Het DISC model brengt vier gedragsstijlen in kaart: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Elke DISC-stijl heeft specifieke gedragskenmerken. Iedereen heeft wel iets van elke gedragsstijl in zich. Hoe hoger je op een bepaalde stijl scoort, hoe meer aanwezig en beter herkenbaar die voor anderen is. De gedragsstijlen hebben voor de herkenbaarheid een passende kleur gekregen. Wellicht heb je het wel eens gehoord: “Ik heb een keer een kleurentest gedaan, ik scoorde hoog op groen.” Maar wat houdt een hoge score op DISC groen in? Hieronder leggen we het je uit.

Groene DISC gedragsstijl: Stabiliteit

Groen hoort bij de gedragsstijl Stabiliteit. Dit staat voor de behoefte aan een stabiele en voorspelbare omgeving. De groene kleur staat voor het aardse, zachte groen. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” is iets wat je hen ook wel hoort zeggen.

Deze gedragsstijl is een combinatie tussen Voelen en Introvert in het kwadrant. Mensen die hoog scoren op de groene gedragsstijl voelen zich het prettigst in een vertrouwde omgeving met weinig veranderingen.

DISC groen gedragsstijl icon

Wat meet een groene gedragsstijl?

Bij de groene DISC-stijl wordt gemeten hoe iemand reageert op veranderingen, tempowisselingen en hoe gemakkelijk diegene zich daarop aanpast.

Gedragsomschrijving DISC groen

Mensen die hoog scoren op DISC groen zijn evenwichtige personen die makkelijk in de omgang zijn. Ze zijn goed in het kalmeren en geruststellen van anderen, hebben veel geduld en zijn bovendien verdraagzaam. Personen met groen gedrag ondersteunen anderen graag en komen hun afspraken na. Zij zijn de teamspelers die het team doorgaans belangrijker vindt dan zichzelf.

Deze personen staan voor anderen klaar en bieden een luisterend oor. Het zijn echte mensen-mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de ander. Zij willen relaties met anderen graag goed houden en vermijden conflicten. Verandering wordt over het algemeen als vervelend ervaren. Zij houden van stabiliteit en voorspelbaarheid en vinden het prettig als hun omgeving dat ook is.

Kenmerken DISC groen

 • Kalm
 • Stabiel
 • Dienstbaar

Valkuilen DISC groen

 • Geen grenzen aangeven
 • Passieve houding
 • Teveel vasthouden aan het oude

Kwaliteiten DISC groen

 • Loyaal
 • Afmaker
 • Geduldig

Groen gedrag onder stress

 • Trekt zich terug
 • Koppig
 • Inflexibel
DISC kleurentest groen

Groene gedragsstijl op de werkvloer

Mensen met een hoge groene gedragsstijl komen het beste tot zijn recht in kleine en hechte teams. Wanneer iemand stabiliteit als overheersende gedragsstijl heeft, is vertrouwen erg belangrijk. Zij raken dan ook gemotiveerd wanneer voor hen duidelijk is wat er van hen verwacht wordt. Daarnaast krijgen ze graag de tijd om zich voldoende voor te bereiden zodat zij het beste uit hun werk kunnen halen. Tot slot is waardering voor hun werk heel belangrijk. Dit werkt als een extra stimulans voor ze.

Communiceren met de groene DISC gedragsstijl

Benader mensen met DISC groen als gedragsstijl op een vriendelijke manier en spreek waardering voor zijn of haar werk uit. Mensen die hoog scoren op stabiliteit vinden oprechte belangstelling heel belangrijk. Probeer conflicten te vermijden en help hen bij het nemen van moeilijke beslissingen. Ze vinden het niet fijn wanneer er naar hun standpunt gevraagd wordt in een groep als ze zich daar niet op hebben kunnen voorbereiden.

De meerwaarde van DISC analyses

DISC analyses geven je inzicht in gedragsvoorkeuren, zowel op individueel niveau als op groepsniveau. Het rapport helpt bij onderling begrip, bewustwording en ontwikkeling. De analyses kunnen daarom voor vele doeleinden ingezet worden.

 • HR: op welke plek komt iemand het beste tot zijn recht?
 • Recruitment: sluiten de functie-eisen aan bij iemands profiel?
 • Teamontwikkeling: waar liggen sterke- en ontwikkelpunten?
 • Trainingen: het vergroten van inzichten en onderling begrip.
 • Coaching: waar ligt iemands behoefte?

Wil je meer weten over de overige DISC gedragsstijlen?

Kun jij je goed herkennen in de omschrijving van DISC groen? Of past een andere gedragsstijl beter bij jou? Bekijk de kenmerken van de overige DISC gedragsstijlen.

Heb je vragen over de DISC analyses of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.

FAQ

Hoe kun je het beste omgaan met iemand met een hoge groene DISC stijl?

Iemand met een hoge groene DISC stijl is stabiel en wil harmonie, dus wees vriendelijk en empathisch in de communicatie. Zorg voor een rustige en ontspannen sfeer en geef hen de tijd om na te denken voordat ze beslissingen nemen. 

Hoe kan ik optimaal gebruik maken van de kwaliteiten van iemand met een DISC groen profiel?

Het is belangrijk om hen te betrekken bij teamactiviteiten en hen de ruimte en tijd te geven om te communiceren en ideeën uit te wisselen. Het is ook belangrijk om hun behoefte aan harmonie en consensus te respecteren en hen aan te moedigen om hun sterke punten op het gebied van empathie en zorgzaamheid in te zetten om het team en de organisatie te ondersteunen. 

Wat is DISC Boulevard? 

DISC Boulevard is een bedrijf dat gespecialiseerd is in betrouwbare, toegankelijke en scherp geprijsde DISC-gedragsanalyses. Het biedt analyses aan HR-professionals, trainers, coaches, recruiters, loopbaancoaches, werving & selectiebureaus, teamcoaches en alle andere professionals die graag met de DISC analyse als instrument werken.