Klanten beoordelen ons met een 9.1

Persoonlijk ontwikkelplan maken met DISC 

Persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk voor zowel de werknemer als de werkgever. Een persoonlijk ontwikkelplan helpt medewerkers of trainees hun loopbaanwensen of ambities af te stemmen op toekomstige functie-eisen en/of de lange-termijndoelen van de werkgever. Maar hoe schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan waar je allebei écht wat aan hebt?  

Wat is een persoonlijk ontwikkelplan (POP)? 

Een persoonlijk ontwikkelplan, ook wel POP genoemd, is een plan waarin staat wat je wilt bereiken en hoe je dat van plan bent te gaan doen. Je beschrijft hierin elke stap die je moet nemen om het doel te behalen. Je bent hierbij wel zo concreet mogelijk. Dat zorgt er namelijk voor dat je je makkelijker aan dat plan kunt houden en betere prioriteiten kunt stellen. Maak je doelen dus SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch & Tijdgebonden.

Zelfkennis is vereist 

Voor het schrijven van een persoonlijk ontwikkelplan moet je dus goed nadenken en reflecteren. Wat zijn je ambities? In welke richting wil je je ontwikkelen? Welke vaardigheden moet je hiervoor leren? Hoe kan dit bijdragen aan je huidige functie? Maar ook: Waar ben je al goed in? Wat zijn jouw kernkwaliteiten? Hoe kun je jouw persoonlijke kenmerken inzetten bij je huidige baan?

En dat is waar DISC om de hoek komt kijken!

DISC & POP 

Met een persoonlijk ontwikkelplan ga je aan de slag met je ontwikkelpunten. Maar je kunt pas echt goed aan je persoonlijke ontwikkeling werken als je weet wat je huidige kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je hierop in kan spelen. 

Een DISC analyse kan je hierbij helpen. Dit geeft inzicht in je persoonlijke gedragsstijl en communicatievoorkeuren. Ook vind je een persoonlijke stijlomschrijving, elementen die jou stimuleren in de werkomgeving en aandachtspunten. Dat kun je weer gebruiken om een beter plan te schrijven met punten waar zowel jij als je werkgever baat bij hebben. 

Kleine moeite, groot resultaat! 

DISC kenmerken en valkuilen van 4 kleurenprofielen

Met DISC een persoonlijk ontwikkelplan maken

Zo kun je met DISC een persoonlijk ontwikkelplan schrijven: 

Door DISC te gebruiken, kun je het persoonlijke ontwikkelplan beter richten op de specifieke vaardigheden die relevant zijn voor jouw gedragsstijl. Hierdoor wordt de kans een stuk groter dat je je doelen ook daadwerkelijk bereikt. En daar gaat het uiteindelijk om!

1.      Jouw persoonlijke gedragsstijl

Maak eerst een DISC analyse waarmee je jouw persoonlijke gedragsstijl in kaart brengt. Elke stijl (Dominant, Invloed, Stabiliteit en Conformisme) heeft namelijk bepaalde kwaliteiten en kenmerken die invloed hebben op de manier waarop iemand doelen stelt en daarnaartoe werkt. Handig om te weten! 

2.      Stel doelen

Je kunt de informatie uit jouw DISC rapport gebruiken om doelen te stellen. Hier staan bijvoorbeeld aandachtspunten en valkuilen in die je in jouw POP mee kunt nemen. Daarnaast geeft het je meer informatie over de kenmerken en kwaliteiten die bepaalde DISC gedragsstijlen hebben en hoe je die kunt inzetten.

3.      Maak een actieplan

Ga na welke vaardigheden je moet ontwikkelen om je doelen te bereiken. Vervolgens maak je een actieplan waarin je beschrijft hoe je dat gaat doen. Ga je bijvoorbeeld een training volgen? Of ga je liever een coaching traject in?  Wees hierin zo duidelijk mogelijk en beschrijf de actiepunten SMART. Dat helpt je namelijk bij de volgende stap. 

4.      Evalueer

Bijna geen enkel plan is in één keer goed. Het is daarom belangrijk om de voortgang bij te houden en te zien of je doelen bereikt. Het kan namelijk ook zijn dat je je actieplan een klein beetje bij moet stellen om ze wél te halen. Dat is helemaal geen schande. Soms is het moeilijk om te reflecteren op jezelf. Heb je hier moeite mee? Vraag dan vooral hulp!

Ook jouw persoonlijk ontwikkelplan uitbreiden met DISC? 

Breid jouw persoonlijk ontwikkelplan ook uit met DISC. Bekijk nu onze DISC analyses! Ga je als team aan de slag? Dan bieden we ook nog verschillende trainingstools die jouw teamsessie kunnen ondersteunen.