Klanten beoordelen ons met een 9.1

Werksfeer verbeteren? Ga aan de slag met DISC!

We besteden in ons leven heel wat uren met onze collega’s. Naast de inhoud van het werk, is het hebben van prettige collega’s vaak een belangrijke voorwaarde. Want het ervaren van werkplezier wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze collega’s. Wanneer teamleden bij elkaar terecht kunnen, elkaar helpen waar nodig en voor elkaar klaar staan, heeft dat een positief effect op de werksfeer. Het vergroot het teamgevoel wat weer gunstig is voor de resultaten van het bedrijf. Het is dan ook voor zowel de medewerkers als voor de organisatie belangrijk om een goede werksfeer te creëren. Maar wat als de sfeer slecht is? Hoe kan je deze verbeteren en wat kan de DISC analyse hierin betekenen? 

Oorzaken van een slechte werksfeer

Waar een goede werksfeer zorgt voor meer plezier en verhoogde productiviteit, zorgt een slechte werksfeer voor stress en spanning. Vaak heeft dit een negatief effect op de productiviteit en kan het ertoe leiden dat het ziekteverzuim toeneemt. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een negatieve werksfeer. Zo kan je onder andere denken aan een te hoge werkdruk, slechte onderlinge communicatie, gebrek aan waardering en conflicten. Vaak zie je een gebrek aan vertrouwen in het team waardoor er niet meer met elkaar overlegd wordt en mensen elkaar niet meer helpen. Er wordt over elkaar gesproken in plaats van met elkaar.

Hoe kan je de negatieve werksfeer veranderen?

Een slechte werksfeer heb je niet binnen een dag omgezet naar een positieve werksfeer. Dit is vaak een proces van elkaar beter leren kennen, goede ervaringen met elkaar delen en op elkaar leren te vertrouwen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er wel bepaalde stappen die genomen kunnen worden.

Stap 1: Elkaar beter leren kennen

In teams waarin het niet lekker loopt, zie je dat de onderlinge communicatie vaak beperkt is. Hierdoor weten teamleden heel weinig van elkaar. Door in gesprek te gaan over persoonlijke interesses zoals hobby’s, gezin of andere levensvisies, leren mensen elkaar beter kennen. Dit kan de onderlinge band vergroten.

Teambuilding aan de hand van DISC analyses van DISC Boulevard

Stap 2: Inzicht krijgen in elkaars gedragsstijlen

Om het onderlinge begrip te vergroten, kan de DISC analyse ingezet worden. De DISC gedragsanalyse geeft een beeld van de wijze waarop we de dingen doen zoals we ze doen en de manier waarop we op onze omgeving reageren. Het zegt iets over hoe iemand doet en waar de voorkeuren liggen. DISC maakt inzichtelijk waar ieders kwaliteiten, voorkeuren en valkuilen liggen. Door met elkaar hierover in gesprek te gaan, creëer je openheid. Zo worden mensen zich bewust van de kwaliteiten van anderen, bij wie je terecht kan voor bepaalde vragen en waar je elkaar kunt helpen.

Stap 3: Inzicht krijgen in de teamanalyse DISC

Door middel van de individuele DISC analyse kan er een teamanalyse gemaakt worden. Hiermee krijg je een beeld van de samenstelling van het team op het gebied van de DISC gedragsstijlen. Zo worden de sterke punten van het team duidelijk en ook waar eventueel versterking nodig is. Wat is er al in huis qua potentie en kunnen mensen zich wellicht op bepaalde punten nog verder ontwikkelen? Om ook daadwerkelijk verandering tot stand te brengen, is het belangrijk om concrete afspraken te maken. Bepaal met elkaar ook een moment om de afspraken te evalueren. 

Stap 4: Teambuilding

Maak ruimte om met elkaar iets leuks te ondernemen, los van het werk. Denk hierbij aan teambuilding waarin er samengewerkt moet worden. Op deze manier leren mensen elkaar op een informele manier beter kennen en wordt er een positieve ervaring met elkaar gedeeld. Het laat zien hoe je verbaal en non-verbaal met elkaar kan communiceren en het versterkt het onderlinge vertrouwen. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan het werkplezier en ook de werksfeer. 

De meerwaarde van DISC analyses

De DISC analyses van DISC Boulevard geven je inzicht in gedragsvoorkeuren, zowel op individueel niveau als op groepsniveau. Het kan op meerdere gebieden van meerwaarde zijn en zorgt ervoor dat het onderlinge begrip kan vergroten. Wil je met DISC aan de slag en kijken wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

 

Meer weten over DISC in teams?

Hoe verbeter je de werksfeer?

Een werksfeer kun je niet zo simpel of snel veranderen. Het hele team moet zich hier voor inzetten. Het begint met elkaar leren kennen, op persoonlijk vlak en door inzicht te krijgen in elkaars DISC gedragsstijlen en communicatievoorkeuren. Hiermee kun je de teamstructuur in kaart brengen en aan de slag met teambuildingsactiviteiten.

Waarom een DISC teamanalyse?

Wanneer je inzicht hebt in elkaars kwaliteiten en valkuilen, kun je ervoor zorgen dat iedereen op de juiste plek zit en zijn of haar kwaliteiten volledig kan benutten.
Ook krijg je inzicht in elkaars communicatie voorkeuren waardoor je de groepsdynamiek beter kunt begrijpen. Daarnaast vind je een teamrapport een canvas voor een actieplan waar je met het team mee aan de slag kunt.

Hoe kun je de communicatie in teams verbeteren?

Om effectief samen te werken in een team met verschillende DISC stijlen is het belangrijk om te begrijpen wat de communicatievoorkeuren zijn. In ons gratis DISC e-book lichten we van elke DISC gedragsstijl toe wat ze van elkaar kunnen waarderen en wat ze lastig vinden. Dit is een tool die je de handvaten geeft om met elkaar in gesprek te gaan.