Klanten beoordelen ons met een 9.1

De theorie achter DISC

Het willen classificeren van menselijk gedrag is niet nieuw. Al in 400 voor Christus was het de grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates van Kos, die zich bezighield met het observeren en verklaren van menselijk gedrag. Hij identificeerde 4 temperamenten:

  • Cholerisch: snel driftig, opvliegend
  • Sanguinisch: vurig en energiek
  • Flegmatisch: kalm en rustig
  • Melancholisch: zwaartillend

Dr. Carl Gustav Jung

In een meer recente tijdsperiode (1875-1961) was het Dr. Carl Gustav Jung die menselijk gedrag waarnam vanuit de 4 psychologische functies: denken, voelen, waarnemen en intuïtie. Hij voegde later de tweedelig introvert-extravert toe:

Introverte mensen richten hun energie op hun binnenwereld.
Extraverte mensen richten hun energie vooral op de buitenwereld.

Jung heeft het werk “Psychologische typen” uitgebracht. Deze is nog steeds verkrijgbaar.

Dr. William Moulton Marston

Uiteindelijk is het niet Jung, maar de Amerikaanse Psycholoog Dr. William Moulton Marston (1893-1947) geweest, die eind jaren twintig de grondlegger was voor wat DISC nu is. Marston gaf het werk genaamd “The emotions of normal people” uit.

Marston observeerde de gedragingen van mensen vanuit de volgende assen:

  • De as vijandige (antagonistische) omgeving/goedgezinde omgeving
  • De as passief reagerend/actief reagerend

Binnen deze twee assen zijn 4 kwadranten zichtbaar. Elk kwadrant kreeg van Marston een letter: DISC (Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme) Deze letters vormen samen het DISC-model.

Meer recent zie je dat bij veel afbeeldingen waarin DISC wordt uitgelegd de as vijandige omgeving/goedgezinde omgeving is vervangen door een as met daarop: denken versus voelen. De as passief/actief reageren wordt daarom vaker vervangen door introvert versus extravert.

DISC gedragsstijlen kwadrant op basis van Dr. Carl Gustav Jung en Dr. William Moulton Marston

Waarom DISC kleuren?

De combinatie van de 4 letters DISC is redelijk makkelijk te onthouden voor veel mensen, nadat ze iets meer over de betekenis achter elke letter hebben geleerd. Wanneer deze kennis na enige tijd naar de achtergrond is verdwenen, wordt het laster de types te duiden. Veel organisaties kiezen daarom ervoor, om naast het gebruik van de letters DISC, vooral te spreken in de vier verschillende kleuren die aan de stijlen gekoppeld worden. Veel mensen zijn visueel ingesteld. Hierdoor blijven de DISC kleuren beter hangen dan de DISC letters.

Dominantie, de D-stijl is gekoppeld aan de kleur rood. Dit staat voor het vurige, pittige rood.
Invloed, de I- stijl is gekoppeld aan de kleur geel. Dit staat voor het zonnige, stralende geel.
Stabiliteit, de S-stijl is gekoppeld aan de kleur groen. Dit staat voor het aardse, zachte groen.
Conformisme, de C-stijl is gekoppeld aan de kleur blauw. Dit staat voor het ijsblauwe, kristalheldere blauw.

Breng de DISC theorie in de praktijk

Ga zelf aan de slag met DISC analyses! Wij werken met een professionele testomgeving en heldere rapportages; meer heb je niet nodig, toch? Heb je toch nog vragen? Dan helpen we je graag verder.

Lees hier meer over DISC: