Klanten beoordelen ons met een 9.1

DISC rood in detail uitgelegd

DISC is een model waarmee je inzicht krijgt in het gedrag van iemand. Met een DISC analyse breng je de scores van elke gedragsstijl in beeld. De combinatie tussen de scores zeggen iets over hoe je op een ander overkomt in je gedrag. De gedragsstijlen die gemeten worden: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Maar wat houden de gedragsstijlen in en wat zegt dit over een persoon? In deze blog leggen we je uit wat DISC rood inhoudt.

DISC rood: Dominante gedragsstijl

Rood hoort bij de gedragsstijl Dominantie. Iemand met een hoge dominante gedragsstijl lost problemen graag op en gaat uitdagingen aan. De rode kleur staat voor het vurige en pittige karakter.
Deze gedragsstijl is een combinatie tussen Denken en Extravert in het kwadrant. Dit zegt onder andere iets over de mate van doel- en resultaatgerichtheid.

Wat meet een rode gedragsstijl

Bij de rode DISC-stijl wordt gemeten hoe iemand reageert op problemen en uitdagingen.

DISC rood gedragsstijl icon

Gedragsomschrijving DISC rood

Mensen met een hoog rood gedragsprofiel zijn vastbesloten en gericht op uitdagingen. Ze kijken vooruit en gaan lastige problemen niet uit de weg. Het behalen van resultaten is belangrijk voor ze en ze komen vaak met creatieve oplossingen voor problemen.

Ze initiëren zelf graag veranderingen en houden van afwisseling. Te veel routine veroorzaakt bij hen verveling. Hun werktempo ligt hoog en ze hebben een proactieve houding. Als het niet snel genoeg gaat, kunnen ze ongeduldig worden. Mensen met een overheersende rode gedragsstijl houden van duidelijkheid en schrikken niet van een directe benadering. Het motiveert ze wanneer ze gecomplimenteerd worden met hun doel- en resultaatgerichte manier van werken.

Kenmerken DISC rood

 • Direct
 • Assertief
 • Doortastend

Valkuilen DISC rood

 • Ongeduldig
 • Overheersend
 • Teveel hooi op de vork nemen

Kwaliteiten DISC rood

 • Doelgericht
 • Besluitvaardig
 • Zelfstarter

Rood gedrag onder stress

 • Intimiderend
 • Autoritair
 • Controlerend
DISC kleurentest rood

Rode gedragsstijl op de werkvloer

Personen met een hoge score op DISC rood zijn sterk gericht op prestaties. Het motiveert hen wanneer hun inzet en resultaten gezien en beloond worden. Mensen met een hoge rode gedragsstijl willen graag de mogelijkheid om nieuwe projecten op te starten. Er moet ruimte voor innovatie zijn en de vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te delen. Zij worden gestimuleerd door het oplossen van complexe problemen waarbij ze alle creativiteit kunnen inzetten.

Communiceren met de rode DISC gedragsstijl

Wanneer je communiceert met iemand die hoog scoort op dominantie, wees dan concreet en richt je niet te veel op details. Ook willen zij snel doelen behalen, maak duidelijk wat het oplevert en draai er niet om heen. Ze beslissen graag zelf dus geef ze opties om uit te kiezen. Vermijd twijfelachtig en wollig taalgebruik. Hier haken zij snel bij af.

Onze DISC analyses

Benieuwd of jij hoog scoort op DISC rood? Of wellicht wel op de kleuren geel, groen of blauw?
Wij bieden drie verschillende soorten analyses aan: Basic, Plus & Pro. Het verschil zit hem in de inhoud.
Onze Basic DISC rapportages zijn praktisch en overzichtelijk. Wil je iets meer diepgang en inzichten over de persoonlijke- en communicatie stijl? Ga dan voor de Plus variant. Tot slot vind je in de Pro versie een compleet beeld met onder andere ontwikkeltips en de intensiteitsindex.
Heb je vragen of wil je weten wat DISC analyses voor jou kunnen betekenen. Neem dan contact op.

Wil je meer weten over de overige DISC gedragsstijlen?

Wil je wekelijks meer nieuwe inzichten en tips over de DISC-gedragsstijlen? Volg dan onze LinkedIn!

FAQ

Hoe kun je het beste omgaan met iemand met een hoge rode DISC stijl?

Iemand met een rood DISC profiel is dominant en resultaatgericht, dus wees direct en toon respect voor hun tijd en doelen. Communiceer duidelijk en bondig en zorg dat er concrete acties worden afgesproken om resultaten te bereiken. 

Hoe kan de DISC analyse bijdragen aan betere communicatie binnen een team?

Met een DISC analyse, kun je de voorkeursstijlen van de medewerkers inzichtelijk maken en bereidheid creëren om de communicatie af te stemmen op degene die tegenover je zit. Hierdoor kan de communicatie binnen het team verbeterd worden. 

Hoe kan ik optimaal gebruik maken van de kwaliteiten van iemand met een DISC rood profiel?

Om optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van iemand met een DISC rood profiel, is het belangrijk om direct en beknopt te communiceren, uitdagingen te bieden, doelen te stellen, autonomie te geven en resultaten te belonen.