Klanten beoordelen ons met een 9.1

Tegenovergestelde DISC gedragsstijlen; leidt dit tot intern conflict?

Het DISC model bestaat uit twee assen:
Denken – Voelen
Extravert – Introvert

Op basis van deze assen, worden de DISC gedragsstijlen bepaald. Hierbij wordt het volgende gemeten:

DISC model met 4 kleuren

Hoe ga je om met problemen en uitdagingen.

Hoe weet je anderen te overtuigen van jouw ideeën.

Hoe ga je om met veranderingen en tempowisselingen.

Hoe ga je om met vastgestelde regels en procedures.

Tegenovergestelde DISC gedragsstijlen

De blauwe gedragsstijl (conformisme) staat haaks op de gele gedragsstijl (invloed) en de rode gedragsstijl (dominant) staat haaks op de groene gedragsstijl (stabiliteit).

Nu kan het voorkomen dat iemand hoog scoort op zowel de blauwe én de gele of de rode én de groene gedragsstijl. Iemand heeft in dit geval dan dus twee tegenoverliggende DISC stijlen hoger dan 50%. Hierdoor kan deze persoon in conflict met zichzelf terecht komen. Dit noemen we ook wel een ‘Me-Me conflict’. Dit kan soms erg lastig zijn. Maar hoe werkt dit?

Voorbeeld: De gele stijl heeft een hoog tempo, pakt steeds graag nieuwe dingen op en rondt niet eerst altijd iets af, kan wat chaotisch zijn en beslist doorgaans op gevoel. Als iemand naast deze gele stijl ook de blauwe stijl hoog scoort, dan is deze persoon wat voorzichtiger, gestructureerder, wil hij of zij graag eerst iets afronden voordat er aan iets nieuws begonnen wordt en ligt het tempo lager, maar constanter. Ook beslist de blauwe stijl vanuit ratio en feiten. Je leest het al: deze stijlen kunnen dus intern conflicteren.

Hoe ga je om met een intern conflict?

Als trainer/coach is het belangrijk om goed uit te vragen hoe de combinatie van deze tegenoverliggende stijlen voor de betreffende persoon in de praktijk werkt. Voor iedereen is dit namelijk anders. In welke situaties komt het interne conflict voor? Zijn er situaties waar meer de gele gedragsstijl naar voren komt, of juist situaties waar de blauwe gedragsstijl overheersend is?

Het kan dus erg lastig zijn als je twee tegenoverliggende stijlen boven de 50% scoort. Maar het hebben van tegenoverliggende stijlen heeft ook juist iets moois: ze zijn erg complementair aan elkaar. Beide stijlen vullen elkaar heel mooi aan!

Meer weten over DISC?

Bekijk hieronder de laatste blogs: