Klanten beoordelen ons met een 9.1

Persoonlijkheidstype VS gedragsstijl

“Welk persoonlijkheidstype ben jij?”
Dat is een vraag die je wel eens voorbij ziet komen. Soms wordt hierbij ook gerefereerd naar de DISC gedragsstijlen. Persoonlijkheidstypes en DISC gedragsstijlen zijn verwante concepten, maar ze verschillen in hun focus en toepassingen.

Persoonlijkheidstype uitgelegd

Persoonlijkheidstypen verwijzen naar bredere en diepgaandere kenmerken van een individu die relatief stabiel zijn over de tijd. Deze kenmerken omvatten zaken zoals temperament, emotionele reacties, denkprocessen en diepgewortelde overtuigingen.
Deze typen worden vaak gemeten en beschreven met behulp van uitgebreide persoonlijkheidstheorieën, zoals de Big Five persoonlijkheidskenmerken: openheid, zorgvuldigheid, extraversie, aanvaardbaarheid en neuroticisme.
Persoonlijkheidstypen zijn meer gericht op het begrijpen van de fundamentele aard van een individu en zijn minder gebaseerd op observatie van gedrag.

Gedragsstijlen uitgelegd

Gedragsstijlen richten zich meer op de observatie van het zichtbare gedrag van een individu in specifieke situaties. Deze stijlen beschrijven hoe een persoon communiceert met zijn of haat omgeving. Dit betreft zowel verbale, als non-verbale communicatie.
Gedragsstijlen worden vaak beschreven met behulp van modellen zoals het DISC model. Hierbij wordt het voorkeursgedrag onderverdeeld in vier verschillende stijlen: dominant, invloed, stabiliteit en conformisme.

Het verschil tussen een persoonlijkheidstype en gedragsstijl

Het belangrijkste verschil is dat persoonlijkheidstypen ingaan op de onderliggende persoonlijkheidskenmerken en emotionele aspecten van een individu, terwijl gedragsstijlen meer de focus leggen op de waarneembare interactie van een persoon met zijn of haar omgeving.

Beide concepten kunnen nuttig zijn om individuen en hun interacties in verschillende contexten beter te begrijpen en om hierop in te spelen.

Lees meer DISC artikelen:

 • Omgaan met weerstand op de werkvloer

  Weerstand is een veelvoorkomend fenomeen. Of het nu op het werk is, in persoonlijke relaties of bij het nastreven van persoonlijke doelen; we komen allemaal wel eens weerstand tegen. Maar wat is weerstand eigenlijk en hoe kunnen we ermee omgaan? Dit kan voor elke DISC gedragsstijl verschillen.

  Lees verder

 • Stephen Covey en DISC: een krachtige combinatie

  Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Stephen Covey of de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. In combinatie met DISC, kunnen deze eigenschappen waardevolle inzichten geven in zowel persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en ontwikkeling in jouw persoonlijke leiderschap. In deze blog gaan we dieper in op de zeven eigenschappen van effectief leiderschap en de krachtige combinatie…

  Lees verder

 • Persoonlijkheidstype VS gedragsstijl

  “Welk persoonlijkheidstype ben jij?” Dat is een vraag die je wel eens voorbij ziet komen. Soms wordt hierbij ook gerefereerd naar de DISC gedragsstijlen. Persoonlijkheidstypes en DISC gedragsstijlen zijn verwante concepten, maar ze verschillen in hun focus en toepassingen. Persoonlijkheidstype uitgelegd Persoonlijkheidstypen verwijzen naar bredere en diepgaandere kenmerken van een individu die relatief stabiel zijn…

  Lees verder