Klanten beoordelen ons met een 9.1

DISC blauw in detail uitgelegd

DISC onderscheidt vier gedragsstijlen: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme.
Veel mensen zijn visueel ingesteld. Hierdoor blijven de kleuren beter hangen dan de namen van de gedragsstijlen of  DISC letters. Rood, Geel, Groen en Blauw zijn gekoppeld aan de gedragsstijlen. In deze blog gaan we specifiek in op de gedragsstijl DISC blauw.

Blauwe DISC gedragsstijl: Conformisme

De kleur blauw hoort bij de gedragsstijl Conformisme. DISC blauw meet de wijze waarop iemand omgaat met procedures en regels die door anderen opgesteld zijn. De blauwe kleur is te herleiden naar het kristalheldere blauw. Mensen die hoog op deze blauwe stijl scoren stellen zich de vraag: “Denk jij net zo logisch als ik?”

Deze gedragsstijl is een combinatie tussen Denken en Introvert in het kwadrant. Mensen die hoog scoren op de blauwe gedragsstijl voelen zich het prettigst in een omgeving waar feiten en rationeel denken de boventoon voeren. Ook willen ze geen overhaaste beslissingen hoeven te nemen. Ze willen hier namelijk de tijd voor nemen en alle details doornemen.

Wat meet een blauwe gedragsstijl?

Bij DISC blauw wordt gemeten in hoeverre iemand zich aanpast (conformeert) aan de richtlijnen en regels die (door anderen) zijn opgesteld.

DISC blauw gedragsstijl icon

Gedragsomschrijving DISC blauw

Mensen met een hoge blauwe gedragsstijl zijn perfectionistisch en detailgericht. Ze analyseren graag en zoeken zaken tot op de bodem uit. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat de informatie waarmee zij komen, gegrond en geverifieerd is. Zij zijn erg betrouwbaar en loyaal. Ze zullen ervoor zorgen dat zij hun afspraken nakomen. Ze zijn gericht op kwaliteit en details. Daar kunnen ze zich dan ook soms wat in verliezen. Vooral als ze erg hun best hebben gedaan (wat bijna altijd het geval is) kunnen ze kritiek op hun werk lastig vinden.

Kenmerken DISC blauw

 • Nauwkeurig
 • Onderzoekend
 • Analytisch

Valkuilen DISC blauw

 • Over kritisch
 • Besluiteloos
 • Verzanden in details

Kwaliteiten DISC blauw

 • Geordend
 • Objectief
 • Correct

Blauw gedrag onder stress

 • Muggenzifter
 • Ontwijkend
 • Kil, emotieloos
DISC kleurentest blauw

Blauwe gedragsstijl op de werkvloer

Mensen die hoog scoren op de blauwe gedragsstijl, werken het beste in teams met duidelijke structuren, richtlijnen, regels en heldere afspraken. Ze vinden het fijn als ze de tijd krijgen om te werken aan afgebakende taken waar zij zich op kunnen focussen. Hierdoor kunnen ze alle details op orde krijgen.
Conformistische personen willen namelijk graag hun werk goed doen. Specialistisch werk past dan ook goed bij hen en het zal ze motiveren als zij hun expertise met anderen kunnen delen en dit ook gewaardeerd wordt door de ander.

Communiceren met de blauwe DISC gedragsstijl

Wanneer je communiceert met iemand die hoog scoort op conformisme, kunnen ze in het eerste contact wat afstandelijk overkomen. Ze leren iemand liever eerst wat beter kennen, voor ze zich openstellen. Houd je vooral bij de feiten, dat vinden mensen van die hoog scoren op de conformistische gedragsstijl het prettigst. Houd daarom de social talk dan ook kort. Maak de verhalen niet mooier dan ze zijn en kom je afspraken na. Kom op tijd: niet te laat, maar dus ook niet te vroeg. Mensen met een hoge blauwe gedragsstijl vinden het niet fijn als je met veel energie binnen komt en een nonchalante houding hebt.

Wil je meer weten over de overige DISC gedragsstijlen?

Kun jij je herkennen in de DISC blauw eigenschappen? Of geeft een andere DISC gedragsstijl jouw manier van communicatie beter weer? Bekijk hieronder de details van de andere DISC gedragsstijlen.

Welke DISC stijl heb jij?

Dat is niet zomaar te zeggen. Wellicht herken je enkele kenmerken die hierboven beschreven zijn in jezelf, maar dat betekent niet dat jij een volledig blauwe gedragsstijl hebt. Van elke gedragsstijl heeft iedereen iets in zich, de combinatie en de precieze hoogte van de scores op elk van de gedragsstijlen is wat een compleet beeld geeft. Wil je een overzichtelijk beeld hebben van jouw scores op de vier DISC stijlen? Vul dan een DISC analyse in.

FAQ

Hoe kun je het beste omgaan met iemand met een hoge blauwe DISC stijl?

Iemand met een hoog blauw profiel is conformistisch en nauwkeurig, dus zorg voor duidelijke instructies en informatie. Toon respect voor hun behoefte aan structuur en plan vooruit om hen te helpen zich voor te bereiden.

Waarom wordt het DISC model ook wel ‘kleuren persoonlijkheid’ genoemd?   

Het DISC model wordt ook wel ‘kleuren persoonlijkheid’ genoemd omdat de kleuren zijn vertaald naar de DISC gedragsstijlen en de emoties die bij de kleuren opkomen, gematched zijn met de kenmerken van de gedragsstijlen. Lees hier meer over de DISC kleuren.

Hoe kan ik optimaal gebruik maken van de kwaliteiten van iemand met een DISC blauw profiel?

Om optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van iemand met een DISC blauw profiel is het belangrijk om duidelijk en concreet te communiceren, respect te tonen voor regels en procedures, waardering te tonen, goed voorbereid te zijn en onzekerheid te vermijden.