Klanten beoordelen ons met een 9.1

Hoe kun je DISC herkennen?

De sleutel voor een effectieve communicatie zit in het herkennen van de gedragsstijl van de ander zodat je daar je eigen gedragsstijl op af kan stemmen. Iedereen heeft een combinatie van de vier verschillende gedragsstijlen maar vaak zie je dat bij iemand één of twee gedragstijl(en) die het sterkst aanwezig zijn. Door inzicht te hebben in je eigen gedragsstijl en de voorkeursstijl van je gesprekspartner te herkennen, zal je beter in staat zijn om aansluiting met de ander te vinden.

Waaraan herken je nu de verschillende DISC-stijlen?

Rood gedrag herkennen

Mensen die hoog scoren op de D-stijl, het rode gedrag, zijn doelgericht, prestatiegericht, extravert en gaan uitdagingen niet uit de weg. Zij durven risico’s te nemen en willen vooruitgang boeken. Het zijn personen die graag de leiding nemen en vooroplopen. Mensen met dominant gedrag zijn recht door zee en vertellen graag waar het op staat. Ze komen goed tot hun recht in een competitieve omgeving. Personen met een rode gedragsstijl geven niet op als ze besloten hebben succes te willen boeken.

Geel gedrag herkennen

Mensen die hoog scoren op de I-stijl, het gele gedrag, zijn rasoptimisten. Dit zijn personen met een positieve kijk op het leven die erg goed in staat zijn om anderen te winnen voor hun ideeën. Zij gaan graag relaties aan en zijn goed in het inspireren van hun omgeving. Vreemden zien zij dikwijls als nieuwe vrienden die ze nog niet kennen. Ze weten als geen ander dat een goede relatie de basis vormt om zaken te doen. Het zijn sfeermakers die graag plezier maken en houden van een geintje. Het zijn de gangmakers op feestjes en zijn hartelijk en spontaan naar anderen. Daarbij praten ze graag en veel (soms met ruime gebaren) en beslissen meestal op gevoel.

Groen gedrag herkennen

Mensen die hoog scoren op de S-stijl, het groene gedrag, zijn de meer evenwichtige personen die makkelijk in de omgang zijn. Ze zijn goed in het kalmeren en geruststellen van anderen, hebben veel geduld en zijn bovendien verdraagzaam. Personen met groen gedrag ondersteunen anderen graag, zijn behulpzaam en komen hun afspraken graag na. Mensen met een hoge score op de S-stijl zijn goede teamspelers die het team doorgaans belangrijker vinden dan zichzelf. Deze personen staan voor anderen klaar en bieden een luisterend oor. Het zijn echte mensen-mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de ander. Zij willen relaties met anderen graag goed houden en vermijden conflicten. Zij houden van stabiliteit en voorspelbaarheid en vinden het prettig als hun omgeving dat ook is.

Blauw gedrag herkennen

Mensen die hoog scoren op de C-stijl, het blauwe gedrag, zijn de kritische perfectionisten. Het zijn de mensen die gaan voor kwaliteit. De personen die de dingen op hun werk, maar ook privé keurig geordend en overzichtelijk georganiseerd hebben. Personen met blauw gedrag zijn de mensen die de dingen precies uitgezocht hebben voordat ze iets zeggen. Zij zijn voorzichtig en de personen die risico’s het liefste uitsluiten. Zij laten zich niet snel verrassen, omdat zij dingen vooraf grondig uitzoeken en voorbereid zijn op dingen die mogelijk kunnen gebeuren. Zij zullen hun mening niet direct geven, tenzij dat van hen gevraagd wordt. Ze gaan grondig, feitelijk en systematisch te werk; niet alleen op het werk, maar ook thuis.