Klanten beoordelen ons met een 9.1

Kenmerken slechte leidinggevende: Waaraan herken je ze?

Leidinggeven is niet eenvoudig en niet iedereen is er geschikt voor. Een goede leidinggevende kan medewerkers inspireren, motiveren en ondersteunen. Slechte leiders daarentegen kunnen de sfeer op het werk aanzienlijk verslechteren en de productiviteit van hun medewerkers verminderen. Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van slecht leiderschap zijn, zodat je deze kunt herkennen/vermijden maar ook kunt veranderen! 

1. Gebrek aan communicatie

Niet communiceren is een van de eerste kenmerken van een slechte leidinggevende. Ze geven geen duidelijke instructies, zijn onduidelijk over de doelstellingen van het bedrijf en staan niet open voor feedback. Werknemers voelen zich daardoor niet betrokken bij de organisatie en hebben geen duidelijk beeld van wat er van hen wordt verwacht. 

2. Geen empathie van de leidinggevende

Slechte leidinggevenden hebben geen empathie voor hun werknemers. Ze zijn niet geïnteresseerd in de persoonlijke levens van hun medewerkers en geven er niet om als hun werknemers persoonlijke problemen hebben. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en verlaagt de moraal op de werkvloer. 

3. Micro-management door de leidinggevende

Natuurlijk kan micro-managen soms nodig zijn. Maar op een gegeven moment moet een medewerker ook eigen verantwoordelijkheid krijgen. Slechte leidinggevenden controleren elk detail en laten hun werknemers juist geen verantwoordelijkheid nemen. Dit leidt tot een gebrek aan vertrouwen tussen de leidinggevende en de medewerkers. Daarnaast beperkt het de groei van de medewerkers. 

4. Oneerlijkheid

Een slechte leidinggevende is oneerlijk tegenover zijn of haar werknemers. Andere collega’s worden bijvoorbeeld bevoordeeld of slecht behandeld. Dit kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en het verlies van respect voor de leidinggevende. 

5. Geen respect

Slechte leidinggevenden tonen geen respect voor hun medewerkers. Ze schreeuwen, maken de medewerkers belachelijk of kleineren hun medewerkers in het openbaar. Ze negeren hun werk en inspanningen en geven de schuld aan anderen voor hun eigen fouten. Dit gebrek aan respect kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en motivatie onder de medewerkers. 

6. Gebrek aan visie

Geen duidelijke visie voor de organisatie. Bij een gebrek aan visie van een leidinggevende hebben deze geen duidelijke plannen voor de toekomst en geen strategie voor groei en ontwikkeling. Medewerkers weten niet waar het bedrijf naartoe gaat en hebben geen idee hoe ze kunnen bijdragen aan de groei van de organisatie. 

7. Geen coaching en ondersteuning van de leidinggevende

Geen coaching of ondersteuning bieden aan medewerkers. De leidinggevende heeft hierbij geen belangstelling voor de professionele ontwikkeling van de medewerker en geeft geen feedback op het geleverde werk. Medewerkers voelen zich niet gesteund of gewaardeerd door de organisatie en hebben geen duidelijke richtlijnen voor hoe ze hun werk kunnen verbeteren. 

8. Overwerkt en uitgeput

Overwerktheid en vermoeidheid zie je ook vaak terug terugkomen. De leidinggevende neemt te veel werk op zich en is niet in staat om zijn of haar verantwoordelijkheden te delegeren. Dit leidt tot een gebrek aan efficiëntie en kan leiden tot fouten en vertragingen in projecten. Daarnaast wordt hier de groei van het personeel ook beperkt. 

9. Geen besluitvorming

Een slechte leidinggevende is niet in staat om beslissingen te nemen. Ze stellen beslissingen uit of nemen geen beslissingen over belangrijke kwesties. Dit leidt tot onzekerheid onder werknemers en kan leiden tot vertragingen in projecten en besluiteloosheid.

DISC en leidinggeven, hoe pak je dit aan? 

Het is van cruciaal belang voor organisaties om te investeren in goede leiderschapskwaliteiten. Slecht leiderschap kan verwoestende gevolgen hebben voor de werkomgeving en de medewerkers. Door inzicht te krijgen in de DISC stijlen van medewerkers maar ook van jezelf zorgt ervoor dat je dit soort problemen voor kunt zijn. Je leert o.a. beter te communiceren met anderen en leert effectiever feedback te geven. Maar je bent je ook beter bewust van je eigen sterke- en zwakke punten.  

Wil je meer tips over de DISC gedragsstijlen in combinatie met leiderschap? In de blog DISC en leidinggeven lees je een aantal kenmerken van leiders per DISC stijl die kenmerkend zijn voor hun manier van leidinggeven. 

DISC model kleurentest