Klanten beoordelen ons met een 9.1

De 4 DISC communicatiestijlen en hoe je het gesprek aan kunt gaan

De DISC gedragsstijlen hebben verschillende communicatievoorkeuren. Wanneer je een gesprek aangaat met iemand die hetzelfde DISC profiel heeft, matchen jullie communicatievoorkeuren en kan het gesprek vlot verlopen. Maar wanneer je communiceert met iemand die een ander DISC profiel heeft, kan het soms wat stoef verlopen. Het is dus belangrijk om de verschillende DISC communicatiestijlen te onderscheiden en te begrijpen waardoor je je kunt aanpassen aan je gesprekspartner. Hieronder geven we tips hoe je de DISC stijlen het beste kunt benaderen.

DISC rood: dominant

Toon zelfvertrouwen! Wees direct en krachtig in je benadering. Benoem wat het de ander oplevert en bied opties waar iemand met een hoge rode gedragsstijl uit kan kiezen. Ze houden niet van onnodige smalltalk en schrikken niet van een directe benadering. Dit werkt zelfs fijn voor ze omdat ze geen tijd verliezen met onnodige zaken. Het motiveert ze ook als ze gecomplimenteerd worden over hun doel- en/of resultaatgerichte manier van werken.

DISC geel: invloed

Wees enthousiast in je communicatie. Personen met een hoge gele gedragsstijl willen graag gezien en leuk gevonden worden. Het is daarom ook belangrijk om interesse te tonen in de persoon zelf en het niet enkel zakelijk te houden. Geef goede voorbeelden in plaats van onnodige details. In het contact zijn ze enthousiast en spontaan, ga hier in mee! Plezier staat voorop en de gele gedragsstijl zal daarom ook altijd de positieve sfeer willen behouden. Complimenten dragen hier ook aan bij.

DISC groen: stabiliteit

Val niet meteen met de deur in huis maar creëer een vertrouwensband. Bij mensen met een hoge groene gedragsstijl gaat het voornamelijk om de omgeving. Zonder veilige omgeving zullen ze zich niet openstellen. Het is ook belangrijk om de groene gedragsstijl kalm en beheerst te benaderen. De groene gedragsstijl houdt niet van haast en/of haastige beslissingen. Geef ze daarom ook de tijd en ruimte om meningen te vormen. Iemand die hoog scoort op stabiliteit zal vaker de groep voor zichzelf plaatsen, soms is het goed om ze hiervoor de behoeden.

DISC blauw: conformisme

Iemand met een hoge blauwe gedragsstijl leert iemand graag eerst goed kennen voor ze zichzelf openstellen. Smalltalk hoeft niet per se voor ze. Mensen met een conformistische gedragsstijl kunnen soms afstandelijk overkomen. Ze hebben het daarom graag enkel over relevante zaken die (waar nodig) onderbouwd zijn met feiten. Het nakomen van afspraken vindt iedereen belangrijk, maar voornamelijk de blauwe gedragsstijl hecht hier veel waarde aan. Ook op tijd komen vinden ze bijvoorbeeld ook echt een must.

Communicatie do’s & don’ts

Wil je meer tips over de DISC communicatiestijlen? In de blog DISC do’s & don’ts vind je per gedragsstijl een lijst met wat wel én wat niet werkt in de communicatie.