Klanten beoordelen ons met een 9.1

Misvattingen over DISC

Een veel voorkomende misvatting over DISC is dat de gedragsstijlen generaliserend zijn en je op die manier ‘mensen in hokjes plaatst’. DISC is niet bedoeld om jezelf of anderen in hokjes te plaatsen, maar juist om inzicht te geven in jouw gedragsprofiel. DISC geeft een beschrijving van je gedragsvoorkeuren en communicatievoorkeuren. Bij welk gedrag voel jij je wel of juist niet prettig, wat zijn jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten. En ook; hoe verhoud dit zich tot anderen?
Probeer iemand dus ook niet te labelen met een kleur. De opmerking “Je bent rood, geel, groen of blauw” zien we nog wel eens voorbij komen. Je bent geen DISC kleur; DISC gaat om de beschrijving van jouw gedragsvoorkeuren.

Misvatting over de rode DISC gedragsstijl

Iemand met een rode gedragsstijl is bazig en autoritair.
Zij zijn vaak zelfverzekerd en vastberaden, dit kan soms anders overkomen dan ze bedoelen. Maar ze kunnen ook empathisch en samenwerkend zijn als dat nodig is.

Misvatting over de gele DISC gedragsstijl

Iemand met een hoge gele gedragsstijl is oppervlakkig.
Zij zijn doorgaans sociaal en kunnen met bijna iedereen opschieten waardoor het oppervlakkig kan overkomen op anderen. Maar ze kunnen ook zeker veel diepgang hebben.

Misvatting over de groene DISC gedragsstijl

Iemand met een hoge groene gedragsstijl is passief en volgzaam.
Zij zijn vaak geduldig en betrouwbaar, maar ze kunnen ook assertief zijn wanneer de situatie dat van hen vraagt.

Misvatting over de blauwe DISC gedragsstijl

Iemand met een hoge blauwe gedragsstijl is star.
Zij hechten waarde aan nauwkeurigheid en organisatie, maar ze kunnen ook zeker flexibel zijn en zich aanpassen aan veranderingen wanneer de omgeving of regels dat van hen vragen.

In welke gedragsstijl herken jij je?

Het komt bijna nooit voor dat er één DISC gedragsstijl boven de middellijn uit komt. Vaak zijn er 2 of zelfs 3 kleuren overheersend in een DISC profiel. Daarom kan je je soms herkennen in meerdere gedragsstijlen. Het kan ook voorkomen dat er twee tegenoverliggende stijlen, beide overheersend zijn. Dat kan zich uiten in een ‘me-me conflict’.

DISC profiel rood geel

Meer blogs over DISC en de gedragsstijlen