Klanten beoordelen ons met een 9.1

5 tips voor een effectieve DISC training

Je bent gevraagd bij een externe organisatie om een DISC training te geven, super! Maar hoe til je de training naar een hoger niveau? En hoe maak je koppeling met DISC? Wij geven je hieronder 5 extra tips!

Bepaal samen het doel

Stel duidelijke doelen voor je DISC training. Wat wil je dat de teamleden leren of bereiken? Definieer specifieke doelstellingen, zoals het vergroten van het begrip van gedragsstijlen, het verbeteren van de communicatie of het versterken van de teamdynamiek.

Tip: Achterin onze DISC analyses en DISC teamanalyse staat een actieplan die je hiervoor kunt gebruiken!

Gebruik interactieve activiteiten

Maak je DISC-training boeiend en interactief door gebruik te maken van verschillende activiteiten. Denk aan rollenspellen, groepsdiscussies, casestudy’s of teamoefeningen die de teamleden betrekken en hen praktische ervaring bieden in het toepassen van het DISC model. Wij bieden verschillende trainingstools aan die je kunt inzetten tijdens een DISC sessie!

Onderaan de pagina vind je zelfs gratis DISC tools!

Personaliseer de training

Pas de DISC training aan op de specifieke behoeften en context van je team. Identificeer de uitdagingen of kwesties waarmee je team te maken heeft en zorg ervoor dat de training relevant en waardevol is voor hun dagelijkse werk.

Creëer een veilige omgeving

Zorg voor een veilige en vertrouwelijke omgeving tijdens de training, waar teamleden openlijk kunnen delen en leren. Moedig respect en empathie aan tussen de teamleden, zodat iedereen zich comfortabel voelt om hun gedragsstijlen en communicatievoorkeuren te bespreken. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een hoge groene gedragsstijl. Geef ze hierin ook de ruimte om er later nog eens op terug te komen.

Bied follow-up en ondersteuning

Zorg ervoor dat de DISC training niet eindigt na de sessie, maar bied follow-up mogelijkheden en/of voortdurende ondersteuning. Moedig teamleden aan om het geleerde in de praktijk te brengen en creëer mogelijkheden voor verdere groei en ontwikkeling, zoals regelmatige check-ins, individuele coaching of vervolgtrainingen.

Tip: met de DISC hand-outs kunnen ze altijd nog eens terugkijken op hun kwaliteiten en valkuilen op een goede en slechte dag. Deze vind je in onze webshop.

DISC op een goede en slechte dag - kwaliteiten en valkuilen op een hand-out voor een DISC training

Voorbereiding DISC training

Een uitgebreide voorbereiding is dus het halve werk! Vraag goed aan het team wat ze willen bereiken en wat knelpunten zijn. Houd ook rekening met de branche waarin het team werkt. Pas bovenstaande tips aan, aan de eigen situatie en behoeften. Zo zorg je ervoor dat de training afgestemd is op de specifieke doelgroep en doelstellingen van het team.

Bekijk ook eens de blog Kernkwadrant van Daniel Ofman. Onderin vind je een gratis download naar een canvas van het kernkwadrant. Een handig canvas die je kunt inzetten tijdens je training!