Klanten beoordelen ons met een 9.1

Kernkwadrant van Daniel Ofman en DISC

Het kernkwadrant van Daniel Ofman is een tool die veel gebruikt wordt voor het beschrijven van eigenschappen die bij een persoon passen. Een kernkwadrant bestaat uit 4 onderdelen: kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Deze staan in verbinding en zijn tegenovergesteld aan elkaar. In deze blog behandelen we vier onderdelen uit het kernkwadrant en geven we enkele voorbeelden. Ook leggen we een relatie tussen het kernkwadrant en DISC.

DISC is een model waarmee je inzicht krijgt in jouw gedrag. Het laat zien hoe jij overkomt in communicatie, zowel verbaal als non verbaal. Er worden vier gedragsstijlen gemeten: dominantie, invloed, stabiliteit en conformisme. Met jouw persoonlijke DISC analyse krijg je meer zicht op onder andere jouw kwaliteiten, valkuilen en hoe je overkomt op anderen. Door jouw kwaliteiten en valkuilen te koppelen aan het kernkwadrant, kun je ook helder krijgen wat jouw allergieën en uitdagingen zijn. Erg handig; je hoeft je eigen kwaliteiten en valkuilen niet te bedenken, deze kun je namelijk uit je DISC analyse halen!

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn volgens Daniel Ofman jouw kerneigenschappen. Ze komen dus echt vanuit jouw kern en zijn daarmee dus meer aangeboren dan aangeleerd. Ze vormen vaak de basis van je persoonlijkheid.

Voorbeelden kernkwaliteiten per DISC gedragsstijl

DISC rood gedragsstijl icon Dominant | RoodDISC geel gedragsstijl icon Invloed | GeelDISC groen gedragsstijl icon Stabiliteit | GroenDISC blauw gedragsstijl icon Conformisme | Blauw
DaadkrachtigPositiefGeduldigPerfectionistisch
ZelfverzekerdMotiverendBescheidenAltijd goed voorbereid

Wat zijn valkuilen

Dit is vaak een andere kant van jouw kernkwaliteit. Jouw kracht wordt een zwakte wanneer je je er niet bewust van bent en erin doorslaat. Dit is dan ’teveel van het goede’. Valkuilen komen bijvoorbeeld naar boven als je onder (tijds-)druk staat, stress ervaart of wanneer je geen aansluiting kan vinden bij je omgeving. Elke gedragsstijl heeft andere valkuilen die passend zijn bij de kernkwaliteiten.

Voorbeelden valkuilen per DISC gedragsstijl

DISC rood gedragsstijl icon Dominant | RoodDISC geel gedragsstijl icon Invloed | GeelDISC groen gedragsstijl icon Stabiliteit | GroenDISC blauw gedragsstijl icon Conformisme | Blauw
DrammerigOnrealistischPassiefPietluttig
Kan arrogant overkomenTheatraalOnderdanigOnbuigzaam

Wil je een complete lijst van mogelijke valkuilen per DISC gedragsstijl? Lees dan de blog kwaliteiten en valkuilen.

Uitdagingen

Het tegenovergestelde van iemands valkuil, is een uitdaging. Vaak is de uitdaging van de ene DISC stijl, een kwaliteit van de tegenovergestelde DISC gedragsstijl.

Voorbeelden van uitdagingen per DISC stijl

DISC rood gedragsstijl icon Dominant | RoodDISC geel gedragsstijl icon Invloed | GeelDISC groen gedragsstijl icon Stabiliteit | GroenDISC blauw gedragsstijl icon Conformisme | Blauw
GeduldGoed voorbereidDaadkrachtigMotiverend
BescheidenOplettendZelfverzekerdheidPositief

Allergieën

Een allergie is datgene dat iemand met een bepaalde kernkwaliteit als lastig ervaart. Wanneer iemand als kernkwaliteit daadkracht heeft, dan vormt afwachtend gedrag juist een allergie. Daarnaast is een allergie een doorgeschoten vorm van iemands uitdaging. Wanneer jouw uitdaging om geduldig te zijn doorschiet, dan kan dit leiden tot afwachtend gedrag. Ook allergieën zijn te linken aan DISC gedragsstijlen.

Voorbeelden van allergieën per DISC stijl

DISC rood gedragsstijl icon Dominant | RoodDISC geel gedragsstijl icon Invloed | GeelDISC groen gedragsstijl icon Stabiliteit | GroenDISC blauw gedragsstijl icon Conformisme | Blauw
Laag tempoDetail werkConfrontatieOndeskundigheid
BesluiteloosheidPessimismeOnvoorspelbaarheidSubjectiviteit

Voorbeeld van het kernkwadrant van Daniel Ofman

Kernkwadrant van Daniel Ofman

Een kernkwaliteit is jouw daadkracht. Je bent energiek, je zit vol werklust en bent een echte doorpakker. Dat is wat mensen écht aan jou kunnen waarderen. Maar soms, gaat dat iets te ver. Je gaat maar door, in een sneller tempo dan jouw collega’s. Je kan hierdoor drammerig overkomen op anderen.
Het is daarom een uitdaging voor jou om geduldig te zijn en zowel jezelf als anderen, geen gehaast gevoel te geven. Hier moet je ook niet in doorslaan, té geduldig zijn, kan passief overkomen. Passiviteit en te afwachtend zijn, staat haaks op jouw kwaliteit. Daarom kan dit voor jou een allergie zijn. Je kunt je hier namelijk niet in vinden. Zo staat alles dus met elkaar in verbinding in het kernkwadrant van Daniel Ofman.

Tegenoverliggende DISC stijlen

In het DISC model staan aangrenzende, maar ook tegenoverliggende stijlen. De rode D stijl staat tegenover de groene S stijl. En de blauwe C stijl staat tegenover de gele I stijl.

DISC model kleurentest

In veel gevallen zie je dat de tegenoverliggende DISC stijlen juist wat meer moeite hebben met elkaars kernkwaliteiten en vooral elkaars valkuilen. Juist de tegenoverliggende stijlen kunnen veel van elkaar leren en vormen een uitstekende aanvulling in de samenwerking. Je moet je er alleen wel van bewust zijn en er open voor staan!

Voorbeeld:
Daadkrachtig is een kenmerk die bij de rode gedragsstijl Dominantie hoort. Drammerig is dan ook een kenmerk van de rode gedragsstijl onder druk. Haaks op de rode gedragsstijl staat de groene gedragsstijl Stabiliteit. Een kwaliteit van de groene gedragsstijl (en dus een uitdaging voor de rode gedragsstijl) is geduld. Echter kan dit ook doorslaan in passief gedrag.

Aan de slag met het team

Oké, de kern staat. Maar wat kun je ermee? Wil je samen met je team werken aan verbinding? Plan dan een teamsessie in. Ieder vult voor zichzelf een disc analyse en het kernkwadrant van Daniel Ofman in. Wij hebben een canvas voor je opgesteld die je aan ieder teamlid kunt uitdelen. Ben je benieuwd hoe je de koppeling kan maken met DISC? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met je mee.

Veelgestelde vragen over het kernkwadrant

Wat is het kernkwadrant van Daniel Ofman?

Het kwadrant van Daniel Ofman is een tool die inzicht geeft in vier persoonlijke eigenschappen: kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

Wat zijn voorbeelden kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn jouw positieve kerneigenschappen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: inspirerend, doelgericht, kwaliteitsgericht en zorgzaam

Wat kun je met het kernkwadrant van Daniel Ofman?

Het kernkwadrant is een tool die je kan helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Het invullen van een persoonlijk kernkwadrant helpt bij zelfreflectie.

Hoe maak je een persoonlijk kernkwadrant?

Wij hebben een canvas gemaakt die je gratis kunt downloaden. Heb je moeite met het invullen ervan? Een DISC analyse kan je hierbij helpen.