Klanten beoordelen ons met een 9.1

De betrouwbaarheid van DISC

DISC wordt veel gebruikt, onder andere bij training, coaching en onboarding. Het biedt inzicht in de vier verschillende gedragsstijlen, kan zorgen voor een effectievere communicatie en kan de samenwerking verbeteren. Dat klinkt goed! Maar hoe betrouwbaar is het DISC model? In deze blog gaan we dieper in op de betrouwbaarheid van DISC en hoe je DISC het beste kunt inzetten.

Het ontstaan van DISC

Het DISC model is onder andere gebaseerd op de vier psychologische functies van Dr. Carl Gustav Jung. Psycholoog William Moulton Marston is echter de grondlegger van het DISC model zoals we dat nu kennen. Hij verdeelde het menselijk gedrag onder in 4 gedragsstijlen:  Dominant, Invloed, Stabiliteit en Conformisme.

Wil je meer weten over de theorie van DISC? Lees dan hier verder.

Betrouwbaarheid van DISC

Hoewel het belangrijk is om te erkennen dat het DISC model geen exacte wetenschap is, heeft het bewezen zeer nuttig en betrouwbaar te zijn in verschillende professionele omgevingen. Talloze coaches, trainers, managers, organisatie ontwikkelaars en HR-professionals hebben met succes het DISC model toegepast om inzicht te krijgen in gedragsstijlen en communicatievoorkeuren. De DISC analyse vormt een goede basis voor een waardevol gesprek om inzicht te krijgen in sterke punten, ontwikkelingsgebieden en groeimogelijkheden en kan helpen bij teambuilding, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.

DISC is betrouwbaar met de juiste expertise

Wanneer je als professional de DISC scores van iemand wilt laten meten, is het van belang dat je met een betrouwbare en gevalideerde DISC-test werkt. Meestal zijn de online gratis testjes niet voldoende gevalideerd. De analyse van DISC Boulevard is ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek en heeft bewezen consistent en accuraat te zijn. De analyses scoren op Cronbach’s alpha: α 0,87!

Daarnaast is het belangrijk dat je aan de slag gaat met een ‘DISC professional’. Een gecertificeerde coach of trainer heeft de juiste opleiding en ervaring om het DISC model effectief te kunnen gebruiken. Ze begrijpen de complexiteit van gedrag en kunnen de nuances van de resultaten op een juiste manier interpreteren. Een DISC professional zal ook altijd rekening houden met de context en individuele omstandigheden van de persoon die wordt geanalyseerd.

Wil jij aan de slag met DISC?

Zorg dus dat je DISC gecertificeerd bent én ook gebruik maakt van gevalideerde instrumenten. ‘Gratis testjes’ zijn namelijk niet voor niets gratis.

Met de juiste kennis en DISC-certificering is het DISC model een krachtige tool die ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van individuen en teams. Weet je niet waar je moet beginnen of zoek jij een trainer die je hierbij kan ondersteunen? Dan helpen wij je graag verder, neem vrijblijvend contact met ons op.

DISC analyse bij recruitment als handige tool

Is het DISC model betrouwbaar?

Het DISC model is geen exacte wetenschap maar heeft talloze keren bewezen betrouwbaar en nuttig te zijn met de juiste gevalideerde analyses en kennis.

Waarom zou ik geen gebruik maken van een gratis DISC test?

Gratis is vaak niet voor niets gratis. Het is belangrijk om een analyse uit te voeren die gevalideerd en betrouwbaar is. Dit zijn de online gratis DISC testjes vaak niet.