Klanten beoordelen ons met een 9.1

De 4 DISC test kleuren uitgelegd

De verschillende gedragsstijlen zijn soms lastig te onthouden en makkelijk te verwarren. Veel mensen zijn visueel ingesteld. Daarom zijn er kleuren gekoppeld aan de DISC-stijlen. Wanneer iemand bijvoorbeeld in het verleden DISC analyse heeft gemaakt, weet men vaak niet meer welke gedragsstijlen er overheersend waren, maar de kleuren worden wel onthouden. De kleuren die bij de DISC gedragsstijlen horen, zijn niet zomaar gekozen. Ze passen daadwerkelijk bij de kenmerken van de verschillende stijlen.

DISC test kleuren uitgelegd - persoonlijkheden

Kleurenpsychologie rood, geel, groen en blauw

Kleuren associëren we snel met bepaalde emoties, het kan zelfs onze emoties beïnvloeden. Wat staat er volgens de kleurenpsychologie voor de DISC kleuren: rood, geel, groen en blauw?

Rood: Kracht en warmte

Deze kleur is intens, krachtig en levendig. De kleur heeft grote impact op iemands persoonlijkheid. Merken met een rood logo willen kracht uitstralen, bijvoorbeeld Red-bull of Coca-Cola.

Geel: Geluk en plezier

Deze kleur staat voor vrolijkheid en symboliseert optimisme, vriendschap en rijkdom. Het maakt bij vele positieve gevoelens los. Niet gek dus dat de MacDonalds en Zwitsal gele logo’s hebben.

Groen: Natuur en balans

De groene kleur wekt positieve en evenwichtige emoties op. Groen staat voor zelfbehoud, natuur en groei. Veel ecologisch- of milieubewuste bedrijven kiezen daarom voor een groen logo, bijvoorbeeld WeCycle of FSC.

Blauw: Kalmte en betrouwbaarheid

De blauwe kleur heeft een rustgevend effect op je emotie. De kleur symboliseert wijsheid en autoriteit. Overheidsinstanties willen graag autoriteit en vertrouwen uitstralen, daarom zie je de kleur blauw ook terug in logo’s van de politie en rijksoverheid.

Kleuren persoonlijkheid

De kleuren zijn vertaald naar de DISC gedragsstijlen. De kenmerken van de DISC gedragsstijlen zijn ook gematched met de emoties die bij de kleuren opkomen. Daarom wordt het DISC model ook wel vaak ‘kleuren persoonlijkheid’ genoemd.

Dominant

Het vurige en pittige rood.

Lees meer

Invloed

Het zonnige en stralende geel.

Lees meer

Stabiliteit

Het aardse en zachte groen.

Lees meer

Conformisme

Het ijs- en kristalheldere blauw.

Lees meer

Meer weten over de DISC profielen en de kenmerken die erbij horen?

Welke gedragsstijlen zijn er binnen DISC? 

Er zijn vier gedragsstijlen binnen het DISC model: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme.

Waarom zijn er kleuren gekoppeld aan de DISC stijlen? 

Kleuren zijn gekoppeld aan de DISC-stijlen omdat veel mensen visueel ingesteld zijn en kleuren makkelijker te onthouden zijn dan de gedragsstijlen zelf. 

Hoe kan ik mijn eigen DISC profiel bepalen? 

Je kunt enkel een concreet DISC-profiel bepalen door een DISC test te doen, deze is beschikbaar bij DISC Boulevard