Waarom nemen sommige mensen graag de leiding, terwijl anderen liever in de schijnwerpers staan en sociaal zijn? Of waarom sommigen van nature meer geneigd zijn om risico’s te nemen, terwijl anderen liever stabiliteit en structuur zoeken? Dit heeft alles te maken met jouw voorkeurs gedragsstijl. Hieronder lees je meer over de verschillende DISC types en hoe je ze kunt herkennen.
Dominant (D)
Mensen met een dominant gedragstype zijn vaak zelfverzekerd, vastberaden en nemen graag de leiding. Ze zijn gericht op resultaten en doelstellingen en zijn niet bang om risico’s te nemen. Je kunt een dominant persoon herkennen aan hun directe communicatiestijl en assertieve houding. Ze zijn vaak doelgericht en hebben een sterke drang om controle uit te oefenen.
Stel je bijvoorbeeld een teamvergadering voor waarin iemand met een rode gedragsstijl aanwezig is. Iemand met een hoge rode gedragsstijl zal waarschijnlijk snel het voortouw nemen, ideeën presenteren en snel beslissingen nemen. Ze kunnen soms wat dominant overkomen maar hun vastberadenheid kan ook inspirerend zijn voor anderen.
Invloed (I)
Mensen met een invloedrijk gedragstype zijn vaak energiek, extravert en sociaal. Ze zijn vaak te vinden in sociale situaties en kunnen andere met gemak voor alles enthousiasmeren. Iemand met de gele gedragsstijl is vaak spontaan, optimistisch en heeft een vlotte babbel. Ze hebben een natuurlijk talent voor het opbouwen van relaties en het overtuigen van anderen.
Stel je voor dat je een feestje bijwoont waar een iemand met een hoge gele gedragsstijl aanwezig is. Deze persoon zal zich waarschijnlijk bevinden in het midden van de menigte, met een glimlach op hun gezicht en iedereen aan het lachen maken. Ze hebben de neiging om mensen te betrekken, de sfeer levendig te houden en anderen te motiveren om zich bij de groep aan te sluiten.
Stabiliteit (S)
Mensen met stabiliteit als gedragsstijl zijn vaak geduldig, betrouwbaar en loyaal. Ze houden van harmonie en zoeken naar een stabiele omgeving. Stabiele personen zijn geweldig in luisteren en bieden ondersteuning aan anderen. Ze zijn meestal kalm en hebben een rustige benadering van situaties.
Stel je voor dat je een vergadering bijwoont waarin iemand met een hoge groene gedragsstijl aanwezig is. Deze persoon zal waarschijnlijk de tijd nemen om naar anderen te luisteren, empathie tonen en helpen bij het creëren van een harmonieuze sfeer. Ze hebben de neiging om een kalmerend effect op anderen te hebben en zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Conformisme (C)
Mensen met een conformistisch gedragstype zijn vaak nauwkeurig, analytisch en gestructureerd. Ze houden van regels, procedures en het volgen van richtlijnen. Personen met een hoge blauwe DISC stijl zijn vaak gedetailleerd georiënteerd en hechten veel waarde aan kwaliteit en nauwkeurigheid.
Stel je voor dat je deel uitmaakt van een projectteam waarin iemand met een hoge blauwe gedragsstijl betrokken is. Deze persoon zal waarschijnlijk de tijd nemen om de details te controleren, systematische benaderingen te volgen en ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Ze zijn goed in het opstellen van gedetailleerde plannen en zorgen ervoor dat er geen fouten worden gemaakt.
DISC kleuren
De kleuren die gebruikt worden voor de DISC types, komen niet zo maar uit de lucht vallen. De emoties die die kleuren oproepen, passen daadwerkelijk bij de kenmerken van de verschillende DISC stijlen.
Rood: Kracht en warmte
Geel: Geluk en plezier
Groen: Natuur en balans
Blauw: Kalmte en betrouwbaarheid
Hier hebben we al eens eerder een blog over geschreven waar we dieper ingaan op de kleurenpsychologie.
Herken de DISC types
Wanneer je de verschillende gedragsstijlen kunt herkennen, kan dit je helpen bij het effectief communiceren, samenwerken en kan je makkelijker een connectie maken omdat je elkaar beter begrijpt.
Met een DISC analyse kom je erachter wat jouw gedragsstijl is. Hiermee kom je tot de kern van jouw gedragsvoorkeuren. Naast een DISC profiel, krijg je ook een concreter beeld van jouw persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelingspunten, communicatievoorkeuren en meer!