Klanten beoordelen ons met een 9.1

DISC scores uitgelegd

Uit de DISC analyse komen twee DISC scores. Een die jouw basisstijl weergeeft en een die jouw responsstijl weergeeft. De basisstijl is het gedrag wat jij onbewust vertoont, zonder erbij na te denken. Dit doe je in je veilige omgeving waar je 100% jezelf kan zijn en waarin je ontspannen bent, maar ook in stress situaties. Onder stress komt je ware aard boven en deze komt overeen met je basis gedrag. Je responsgedrag is het gedrag dat je laat zien in je werkomgeving, waarvan je denkt dat dit gewenst is. Deze aangepaste, bewuste gedragsstijl noemen wij de responsstijl.

Hoge en lage DISC scores

Zowel de basis- als responsstijl worden gemeten aan de hand van een vragenlijst. Hieruit komt een score van 1 tot 100. Bij 50 ligt de ‘grens’. In de gedragsgrafieken wordt deze grens weergegeven met een dikkere horizontale lijn, ook wel de middellijn genoemd. Alle gedragsstijlen met een score boven de 50, zijn waarneembaar voor anderen.

Ook de lage scores tellen mee en bepalen voor een gedeelte jouw gedrag. Alleen bij een lage score op een gedragsstijl is er sprake van andere gedragskenmerken dan bij de hoge score. Veel mensen laten de scores onder de 50% buiten beschouwing en dat is in onze optiek onjuist. Het is namelijk een combinatie van de gedragsstijlen die jouw voorkeursgedrag weergeven, hierbij spelen de lage scores ook een rol. Maar wat betekenen deze scores nou eigenlijk? Wat zegt een hoge rode en een lage groene DISC score? Hieronder leggen we het je uit.

Rode DISC score

De rode gedragsstijl (Dominant) geeft weer hoe je omgaat met problemen en uitdagingen.

Lage score <50

Bij problemen en uitdagingen kijk jij graag de kat uit de boom. Je staat niet voorop met een oplossing.

Enkele kenmerken:
▪ Bescheiden
▪ Inschikkelijk
▪ Voorzichtig

Hoge score >50

Jij houdt wel van een uitdaging! Je gaat net zo lang door tot jij je doel bereikt hebt. Lukt het niet zoals gepland? Dan kom je snel met een nieuw creatief idee die wel lukt!

Enkele kenmerken:
▪ Streber
▪ Vastbesloten
▪ Zelfstarter

Gele DISC score

De gele gedragsstijl (Invloed) geeft weer op welke wijze jij anderen beïnvloedt en overtuigt van jouw ideeën en zienswijze.

Lage score <50

Je presenteert jouw ideeën meer feitelijk zonder franje of fratsen. Jij neemt anderen wat minder snel in vertrouwen bent soms wat sceptisch.

Enkele kenmerken:
▪ Serieus
▪ Nuchter
▪ Behoedzaam

Hoge score >50

Je hebt een enorme overtuigingskracht. Jij krijg alle collega’s mee met jouw enthousiasme en positiviteit.

Enkele kenmerken:
▪ Uitbundig
▪ Invloedrijk
▪ Inspirerend

Groene DISC score

De groene gedragsstijl (Stabiliteit) geeft weer hoe je reageert op veranderingen en tempowisselingen.

Lage score <50

Je houdt van veranderingen om je heen. Hectiek en verschillende projecten die door elkaar lopen zijn geen probleem voor jou. Je past je snel aan.

Enkele kenmerken:
▪ Oplettend
▪ Actief organiserend
▪ Flexibel

Hoge score >50

Je komt het beste tot je recht in een voorspelbare omgeving waar je weet wat er gebeurd en wat er van je verwacht wordt. Verrassingen of plotse wijzigingen in de planning maken jou onrustig.

Enkele kenmerken:
▪ Relaxed
▪ Verdraagzaam
▪ Evenwichtig

Blauwe DISC score

De blauwe gedragsstijl (Conformisme) geeft weer op welke wijze je omgaat met voorgeschreven regels en procedures.

Lage score <50

Waarom doen we het op deze manier? Jij stelt regels wel eens ter discussie, want soms hinderen deze jou. Je gaat daarom graag op zoek naar nieuwe procedures.

Enkele kenmerken:
▪ Gedegen
▪ Eigenwijs
▪ Nonchalant

Hoge score >50

Je vindt het belangrijk om de regels en procedures ten alle tijden te volgen. Ze zijn er niet voor niets toch? Alleen zo kan je het beste resultaat leveren.

Enkele kenmerken:
▪ Tactvol
▪ Systematisch
▪ Zorgvuldig

Ontdek jouw DISC score

Het inzichtelijk maken van de gedragsstijlen kan helpen bij teamontwikkeling. Je wordt je bewust van het gedrag dat je toont en hoe je overkomt op anderen. Het begint namelijk bij bewustwording en zelfinzicht. Daarnaast kan je bijvoorbeeld op basis van het DISC-teamprofiel gekeken worden naar de sterke kanten van het team en de zwakke punten. Ben je benieuwd naar jouw DISC score of naar die van jouw collega’s? Bestel dan DISC analyses en ga direct aan de slag!